Om mig

Mitt foto
Österbotten, Finland
Jag är 25 år gammal och lever tillsammans med min lilla familj i vårt eget hus på landet. På bloggen skriver jag om min vardag och det som händer i livet just nu. Välkommen med bland funderingar kring bakning, blöjbyten och andra vardagssysslor.

söndag 29 april 2012

Birdy nam nam

Var på ett års kalas igår kväll där det bjöds på Angry Bird till kaffet. Tårtan var visserligen medhavd och jag är rätt nöjd med den. Att man sen inte får den kvalité på marsipanen som man önskar är lite störande men i det stora hela en bisak. Tårtan var fylld med mörkt botten, tobleronemoussé-hallonmoussé och täckt med chokladsmörkräm och marsipan.

onsdag 25 april 2012

Kaffe i all ära

Kaffe och ett par bitar 70% mintchoklad. En god paus på dagen som annars är väl fylld med program. Men sen är det ju bara att konstatera att kaffet skulle smaka nästan ännu bättre i denna nya fina muminmugg. Dessvärre finns varken ett användar - eller sparexemplar ännu här hemma. Ja du läste rätt. Ett användar exemplar till att avnjuta exempelvis gott kaffe i och sen en mugg som får behålla klisterlappen och placeras i skåpet. Denna mugg är nämligen en säsongsmugg och därför ett samlarobjekt. Har tyvärr förälskat mig i dess udda motiv så pass mycket att jag tycker att även skålen kunde få bo hos oss. " önska önska runt i ring, önska kostar ingenting.."

söndag 22 april 2012

ingen kan hjälpa alla

..men alla kan hjälpa någon. 

 


Foto: © UNICEF/Asselin

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag kan inget om sjukvård så därför publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat.



Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj

Dagens

-Oj, di had riktigt egen nyckel till gymmet.
-Jaha..
-He måst no va fräsche gym tå
- Ja, du menar he int så sveitto som all aaader...

fredag 20 april 2012

En tidig julafton

Det är såå roligt när man hämtar posten och där finns något annat än räkningar och reklam. Idag var postlådan fylld med Ottobre mönster tidningar samt två postavi, varav det ena innehåller tyger och det andra marsipan. Nu är helgen definitivt räddad.

torsdag 19 april 2012

liten och sliten


- Ha ir stygg o sliti, men har granna form
- Ja du sa he
- Men så ir a ju int så ung helder
- He ska ja minnas saan tå ja var 85år, stygg o sliti..
- Ja, men ja saa ju a har granna form, kom ihåg he tå å..



Stämpeln undertill berättar åldern.

onsdag 18 april 2012

dittan & dattan





Ordet långtråkigt existerar inte i min värld, iaf inte för tillfället. Jag har projekt i olika kategorier långt upp över öronen. När det ena behöver en paus, ja då tar man itu med det andra och där emellan lever man i nuet. Ja, i nuet betyder i mitt fall att umgås med resten av familjen och sen övriga vänner och bekanta. 

Mina sy projekt fick en abrupt paus strax efter att jag kommit igång. Jag väntar nu på mina tyger som jag har beställt samt på mönstertidningen jag valt att prenumerera på.  Trist att behöva vänta när man så gärna skulle ta fram symaskinen och sy coola kläder åt lilltösen. 

Men som sagt, jag går inte rastlös. 

I ett par dagars tid har jag istället ägnat timmar åt min brors hemsida. Det här med att koda hemsidor är inte så enkelt och man glömmer lätt koderna man skall använda sig av. Senaste uppdateringen på hemsidan var år 2006 så man kan lugnt säga att jag är lite bortkommen bland taggarna. 

O för att inte gå helt utan projekt på bakfronten så ringde svägerskan igår och önskade en tårta till minstingens kalas nästa helg. Så den planeras som bäst i bakhuvudet.

lördag 14 april 2012

Barfota barn i livet

Du har tappat ditt ord och din papperslapp,
du barfotabarn i livet.
Så sitter du åter på handlarns trapp
och gråter så övergivet.

Vad var det för ord - var det långt eller kort,
var det väl eller illa skrivet?
Tänk efter nu - förrn vi föser dej bort,
du barfotabarn i livet.
-Nils Ferlin 

Riktigt så illa ställt är det inte. Faktum är att jag fått ordning i min "sko-park".(har andra maskinparkar så kan väl jag äga en sko-park?) Jag har lyckats sortera bort alla skor som jag inte längre använder/som inte längre passar på mina fötter. Efter graviditeten blev mina fötter nämligen aningen större, typ ½-1nr större i skostorlek. Att det skulle ha så stor inverkar på min "sko-park" hade jag inte kunnat tro. Det var inte bara en och två par skor som fick söka sig nya fötter. Vi kan väl istället svänga på steken och säga att det snarare var en o två par skor som stannade kvar. Typ sandalerna och en del finskor. (nej, inte finskspråkiga kvinnor utan festskor) Inser nu att jag inte ens provat alla skor ännu, typ gummistövlarna och vinterkängorna, kanske finns det fler skor att förnya. Hur som haver fick systern en helt ny skogarderob. O jag förlorade mina nya sköna vagabond.. -som var för små.
..tur att man kan köpa nya i större storlek..

torsdag 12 april 2012

Övergiven och överbliven

Påsken är över och jag har plockat bort det lilla påskpynt som jag orkade släpa fram. Men kvar står ännu en tupp på arbetsbänken, full med chokladägg. Det kom inte så många häxor i år så äggen hade ingen stor åtgång. O med tanke på att de fortfarande ligger framme så har ingen här i huset heller något större intresse av att äta dem. Vad gör man då med ett helt tjog chokladägg? Jag funderar starkt på att smälta ner dem till en chokladkaka. I dem är det ju ingen större skillnad på vilken sorts choklad man använder sig av. 

Skall tvinga mig till en kaffepaus nu. Även om det kliar i fingrarna att fortsätta ordna upp här o var. Underligt egentligen, somliga dagar fastnar man nästan i morgonens kaffekopp och får inget alls gjort. Medan andra dagar, som idag, hinner man knappt sätta sig ner med en kaffe.

Läkarbesöket gick förövrigt bra. 15 minuter fram och tillbaka till den lokala rådgivningen för att få höra att örat ser bra ut och att det troligen var ett vanligt virus.

Vardagsmat

På bilen ser ni tösen med sin nya mössa.

Dagens andra tvättmaskin surrar på i bakgrunden. Ute hänger redan en tvätt med sängkläder och på kö till tvättmaskinen står vinterkläderna. Golvet är ännu fuktigt av dagens städning och i matstolen sitter en glad liten tös och väntar på mat. Vardagsmat hemma hos oss.

Utöver det vanliga väntar ett läkarbesök idag -igen. Det är tösens öron som är på tapeten och hälsovårdaren kunde inte ge något säkert svar. Så därför bär det av till läkaren igen. Jag väntar på att verkstaden skall ringa så att jag får hämta bilen. Ingen panik egentligen, vi har ju en ersättningsbil. Men egen bil är alltid egen.

onsdag 11 april 2012

Sybegäret fortsätter

Idag har jag producerat. Roligt med resultat, speciellt när det blir bra. Lite fusk blev det med pyjamasen eftersom min mor sydde fast både muddar och dragkedja. Men sen är det ju rätt många år sen jag gjorde det själv och allt kan man inte minnas från högstadiets handarbetstimmar. Handarbete var ju inte ens intressant på den tiden. 
Men mössorna är mina egna. Rätt coola va? O så ser de förstås bättre ut på än där de ligger. 
Jag gjorde även ett försök på en liten klänning, men gav upp innan jag fick den klar. Mönstret var dåligt, på riktigt. Det resulterade i en extrem bred klänning och att ändra mönster och sy in klänningen, det är tillsvidare överkurs för mig. Nu gäller det att hitta bättre mönster att utgå ifrån så att jag får fortsätta skapa små tjusiga kläder av charmiga tyger.

tisdag 10 april 2012

Sysjuk

Läs igen, det står inte spysjuk som säkert 70% av alla läsare har läst det till. Nej, det står sysjuk. Jag har smurfat runt på en hel massa bloggar med fina barnkläder. Hemsydda, färglada och jättefina tröjar, klänningar och mössor. Rent ekonomiskt lönsamt är det sällan att sy egna kläder, inte ens barnkläder. Men resultatet blir ju något eget och inte något som massproducerats genom tiderna. 

Vanliga mössor i trikå är ju enormt populära nu. Men priset på dem är sjukt högt. Varför? Jo för att någon annan gör dem åt dig. Det är inte materialet som kostar, utan arbetet. Så nu skall jag försöka mig på att sy egna åt vår lillfröken. Försöka duger, rätt långt iaf...

torsdag 5 april 2012

10 ägg senare

Vem klarar sig på ett vanligt litet äggpaket? Det är dagens stora fråga. Jag har nu fått den fina möjligheten att få hem äggkartonger med 30ägg/kartong för några ynka euro. Det är min far som står för denna hemleverans och oftast kommer han med 3-4kartonger åt gången. När jag sen påbörjar min sista äggkartong känns det som om jag är nästan utan ägg. Trots att det då kan finnas 27 ägg kvar i den nyss påbörjade äggkartongen. 

Jag kan inte påstå att vi äter överdrivet mycket ägg, men de finns ju trots allt med i rätt många recept. Så som; omelett, pajer, bullar, muffins etc. Som idag t.ex så gjorde jag av med tio ägg på tio minuter. O resultatet? Ja det var en laxpaj, en malenköttpaj och en kvargpaj. Många ägg, men ingen överdriven konsumtion.

tisdag 3 april 2012

uppdatering

Så loggar man in och tror att allt är sig likt på bloggen. Men nej, så är det inte. Blogger har gjort ett ansiktslyft och plötsligt är man lika vilsen som en nål i en höstack. Men det är väl bara att finna sig i detta och göra som alla andra döda fiskar- flyta med strömmen.

Livet rullar vidare ute i den riktiga världen. Just nu har jag ett behov av att städa ut allt onödigt skräp jag har lyckats samla på mig. Få bort gamla kläder som bara ligger och dammar samt alla onödiga kärl som bara står där i skåpet. En förändring så att säga. Varför äga en massa prylar man inte behöver och sen inte blir lycklig av? man klarar sig med sååå mycket mindre, när skall man inse det?  Det mest praktiska vore att flytta minst en gång om året, då skulle bohaget kanske bli mindre med åren...