Om mig

Mitt foto
Österbotten, Finland
Jag är 25 år gammal och lever tillsammans med min lilla familj i vårt eget hus på landet. På bloggen skriver jag om min vardag och det som händer i livet just nu. Välkommen med bland funderingar kring bakning, blöjbyten och andra vardagssysslor.

lördag 28 januari 2012

En föråldrad examen

I jakt på nya goda recept ramlade jag in på mängder av bak-bloggar. Ja, inte bakdelen då utan verbet "att baka"- baknings bloggar. Det är otroligt vad många duktiga 'amatör bagare' det finns. Folk som verkligen orkar lägga ner tid och själ på en tårta eller cupcake, för att sen fota dem och skriva en lång beskrivning på sin blogg. En tårta som har så många små, fina och petiga detaljer att man inte ens näns skära och äta den sen, för så är det med dagens tårtor -de är små konstverk.

Tillika är jag glad att jag gick min bagar-konditor utbildning då när den tiden begav sig. "Hemmabagarna" var inte lika aktiva då och man kunde känna sig duktig när man lärde sig något fackligt i skolbänken. D.v.s metoderna som de stora konditorierna och konditorerna använde sig av. De små enkla knepen som gjorde de stora fina konstverken (men såg så svårt ut för en utomstående) Nu är det annorlunda, alla hemligheter har läkt ut och jag är inte snabb med att presentera mig som bagare-konditor. Men för att hålla sig aktiv inom branschen borde man kanske uppdatera sig med lite kurser och metoder. Nu är det ju redan sju år sedan jag blev utexaminerad och mycket har ju hänt sen dess. Någon vidare uppdatering lär det ändå inte bli. Jag prövar på nya saker när lusten faller mig på och annars duger de gamla recepten och metoderna helt fint för hemmabaket.

torsdag 19 januari 2012

Lite naknare



Så var det då äntligen gjort. Projektet som hängt över axlarna under hela veckan -nämligen städningen av garderoben. (Min sida är nu städad, jag vågar mig inte på makens ifall jag skulle slänga något favoritplagg.) Det blev en hel platspåse full med kläder som skall till någon bättre behövande. Det i sin tur tyder väl på att det inte var alltför länge sen jag rensade sist? Men sen blev det också en påse full med amnings- och mammakläder och en påse för ekorosk. I gömmorna hittade jag en låda med kläder jag lagt undan under tiden jag var gravid. Kläder som jag tänkte skulle passa efter graviditeten, men tjii så fel man kan ha. Egentligen hade jag kunnat ge bort hela lådan direkt eftersom jag inte ens mindes vilka kläder jag lagt undan. Men den som spar, hon har. - Vilket egentligen är rätt onödigt eftersom de kläder man använder oftast finns ren i hyllan, smutsig i smutskorgen eller som bäst i tvätten. Det är som med barnkläder, de behöver bara tre bodyn, en på- en i tvätten- en på tork. Det är dock en liten lögn, det går åt fler, men tanken är god.

tisdag 17 januari 2012

Synligt resultat

På vintern får man mycket god vardagsmotion och förhöjd kondition av allt snöarbete. Igår snöade det rejält hemma hos oss men ingen hann med det igår kväll. Så efter dagens promenad, när jag var färdig uppvärmd, tog jag snöskuttan vackert i hand och påbörjade röjningen. O man kan väl inte annat säga än att den vardagsmotionen minsann ger synligt resultat! Inte på mig dock, utan på gårdsplanen. Riktigt hela stora planen blev inte skuttad men tillräckligt mycket enligt mig.. För även om snöskuttning ger bra motion, så ser jag ändå lite fram emot att få hit "Lille-röd" och det spygröna schaktbladet maken ringde på igår.

måndag 16 januari 2012

Stop i maskineriet

Jag hade fått upp farten med vardagsmotionen men idag är det stop igen. Vädret är inte det bästa för en promenad och även om jag trotsade det så känns det lite fel att ge sig ut på farliga vägar med vagnen. En annan riktigt orsak är att lilltösen inte passar i någon vagn idag. Hon har rensat magen ett par gånger i natt och jag känner inte riktigt för att tvätta upp vagnen mitt i vintern.
Så vi får hållas inne men här finns mycket att göra. Om orken och lusten skulle komma förbi så skulle jag ta itu med garderoben. Det är ingen idé att försöka spara kläder man kanske använder senare. O speciellt de som man inbillar sig att man skall rymmas i igen..

lördag 14 januari 2012

En kamp mot ljuset

Jag är kung på ursäkter, speciellt när det gäller att motionera. Det är så enkelt att säga - nej, jag orkar inte / det blir snart mörkt/ det kommer något i dumburken / E kommer att skälla ut hela byn osv..
Men ikväll fanns det ingen bra ursäkt för att säga nej till en promenad. Eftersom vi spenderat större delen av eftermiddagen/kvällen hos svärföräldrarna, med att trycka i oss godsaker, så var klockan rätt mycket när vi kom oss iväg E och jag. Kvällspromenaden blev därför rätt effektiv för att hinna både fram och tillbaka så länge gatubelysningen var på. Marginalen var inte stor, men vi hann innanför dörren innan den slocknade. O riktigt nöjd får jag vara med prestationen, vi kom långt under våra 60minuter och E lyckades bara väcka intresse hos två hundar varav hon besvarade endast en. Tilläggas bör att vi passerade minst sex andra hundar under promenaden.

torsdag 12 januari 2012

Charmigt

Visst är det ändå lite charmigt när huset plötsligt är fullt med folk, stora som små. Alla försöker överrösta varandra, leksaker ligger utspridda över hela huset och ätandet går i flera omgångar. Sist ut till servering kom bullarna som ni ser på bilden ovan. De var, enligt mig, precis lika goda som de ser ut. Nu återstår några bullar på gallret, leksakerna är bortplockade och lugnet har lagt sig.

Tanke och gärning

Jag var nästan säker på att jag skrev ett inlägg igår -men tydligen inte. Jag hade bara en tanke på att göra det och sen blev det tydligen inget av det. Men inte missade ni något av intresse heller. Vardagen förlöpte som den brukar här hemma. Jag försökte få undan en del vanliga måsten, så som smutsiga kläder,lite städning o dylikt. För av någon underlig anledning tillåter jag mig inte att göra något roligare innan allt sådant är gjort..

tisdag 10 januari 2012

Avskalat

Redan i förra veckan städade jag bort julen. Granen hade nått sin barr-period och fick därför sparken. Sen följde resten av julkramset med och packades ner i lådor tills det blir juletider igen. Jag hade t.om. orken att dra ner julbelysningen och byta gardiner så nu är det minsann lite avskalat här hemma. Lite andra lampor har kommit på plats för att behålla mys-nivån men annars är det lite vitt och kalt. Det kliar lite i fingrarna att införskaffa tulpaner, men jag måste orka hålla mig lite till..

Nu återstår det årliga projektet att få alla extra julkilona avskalade..

onsdag 4 januari 2012

Jobbigt gott

Jag har nämnt det förut och jag gör det igen. - Leverbiffar är såå goda. Men bakom en god maträtt döljer sig också lite arbete. Något man lugnt kan säga om leverbiffarna när man utgår ifrån hel lever.

Nåja, potatisen kokar och biffarna är i ugnen. På arbetsbänken står en söt hallon paj och en långpanna med morotskaka. I kallförrådet väntar oxå en saltpaj på fredagen. Så ja, jag är nöjd över vad jag åstadkommit under dagen. Nu blir det att varva ner lite och sen bege sig ut i snöstormen. Är bjuden till grannens på "reklam party" så vi får väl se om de lyckas övertyga mig och lilldamen om detta fenomenala städredskap..