Om mig

Mitt foto
Österbotten, Finland
Jag är 25 år gammal och lever tillsammans med min lilla familj i vårt eget hus på landet. På bloggen skriver jag om min vardag och det som händer i livet just nu. Välkommen med bland funderingar kring bakning, blöjbyten och andra vardagssysslor.

onsdag 28 december 2011

I säng med Dagmar

Rubriken kunde lika gärna varit -en rejäl blåsning- eller varför inte -bortblåst-. Men hujj vad det blåste inatt. Dagmar var inget vidare sällskap.
Julen är förbi och här är det veckans första riktiga vardag som har börjat. Den har börjat aningen trögt så nu gäller det att få fart under fötterna eftersom jag idag väntar matgäster.

tisdag 20 december 2011

reklam inköp



Sådär i städandets tecken tänkte jag bjuda på en bluff. Jag har nyss städat duschen med detta medel men är långt ifrån nöjd. Visst blev det rent, men medlet är inget att rekommendera. Det är starkt, luktar fränt och man borde ha plasthandskar. Sen fungerar inte sprayfunktionen alls så bra som på reklamen. Det blir en liten skumklimp här och var. Någon som har ett bra fungerande medel för kakel i duschrum?

Godmorgon världen


Idag är jag ovanligt tidigt uppe. Det beror troligen på att maken var lite sen i starten samt att lilltösen bestämde sig för en tidig frukost. I vanliga fall somnar jag om denna tid på dygnet men i dessa städ-tider ansåg jag det var dags att stiga upp. Varför ska man plåga sig en gång till med väckning när man nu redan är vaken?
Så nu lyser julbelysningen sådär mysigt i hela huset och jag skall unna mig en lång frukost innan jag börjar med något mer vettigt. Slutspurt i städning och sen påbörja pyntningen.

måndag 19 december 2011

inTe JaG

För lite över en vecka sedan hjälpte jag mormor att torka lite damm på bokhyllan. Gamla tanter skall inte klättra på kökspallar med risk för att ramla. Så snällt klev jag upp och torkade bort dammet. Dammet ja, som knappt existerade eftersom mormor så sent som till midsommaren torkat dammet på denna obekväma plats. Översta hyllan på en bokhylla där ingen ens kommer på tanken att kolla om någon torkat.
Min mor var även med på detta besök och jag suckade över mormors onödiga städande inför jul. Min mor, som även hon genom tiderna envisats med att vända upp &ner av huset inför julen, suckade även hon och tillade att det blir bara värre med åren.
Inte jag tänkte jag då. Jag skall inte vända upp o ner och ut och in på varje skrubb inför julen. Men här står jag då med trasan i högsta hugg och torkar av köksskåpen. Jag, i tredje generationens städmani..

torsdag 15 december 2011

Lagom rörigt

Det blev resa in till stan med svägerskan på förmiddagen.Vi gjorde en snabbvisit på loppis och jag fyndade en Rörstrands kaffeservis från mitten av 50-talet. Hel o fin är den så jag är nöjd. Försökte hitta lite information om den, men den verkar tyvärr vara namnlös. En del av Rörstrands porslin har tydligen bara en tillverkningsnummer och denna servis verkar höra till den kategorin.

Nu är här hemma rätt rörigt och städmanin börjar komma krypande. Det gäller att hoppa på tåget och börja på då..

tisdag 13 december 2011

Kylskåp-check!

Dagens enda måste var kylskåpet. Det känns lite bättre om man tar ut all gammal mat o tvättar rent ordentligt en gång innan julmaten flyttar in. Det tog sin tid att tömma och tvätta men nu är det gjort. Härligt fräscht när man öppnar dörren och tittar in. Så nu var det redo för julmaten.
Bakade därefter en traditionell rulltårta till kvällens kaffe. Det är rätt längesen jag gjorde en senast men resultatet ser iaf bra ut.

måndag 12 december 2011

6 minuter

Om man har bestämt sig, då gör man det. Det blev pepparkaksbak idag likväl. Slutresultatet blev riktigt bra oxå. Det gäller att känna ugnen när man gräddar och bästa resultatet fick man med en gräddtid på 6minuter. Inte en bränd plåt. -stolt- Maken var ute och lade lite julljus i träden under tiden. Nu ser det lite mer juligt ut, bara själva känslan som fortfarande är borta.

# Regel utan undantag #

Jag var nog lite för trött igår när jag kokade ihop pepparkaksdegen. Alla ingredienser stämde nog, men i förhållande till varandra blev det lite fel. Man kan ändra recept ut i det oändliga men när man halverar mängder, bör man halvera alla ingrediensernas mängd. Vid försöket att baka ut dem idag gick det inget vidare. Degen var kladdig och omöjlig att kavla ut. Jag tillsatte en hel del mjöl innan jag insåg var felet egentligen satt. Sirapsmängden hade inte halverats.. vad säger man då? -det är mänskligt att fela.
Ny pepparkaksdeg har kokats, men den lär jag inte baka ut idag. Så nu blir det att ta itu med något annat julrelaterat, typ städning.

söndag 11 december 2011

Mitt livs stipendie

För exakt ett år sen skrev jag på bloggen om mitt pepparkaksbak. Bilden ovan är dessutom från det. Visserligen har jag bakat ½ sats pepparkakor redan i år, men de är snart slut så nu blev det dags att göra en till. Underligt det där med åtgången egentligen. Ifjol gjorde jag en hel sats direkt och då räckte de en evighet, de tog faktiskt aldrig slut. Iår måste de ha varit riktigt goda eftersom en ½ sats redan gått åt och det är många dagar kvar till jul.

Det är trots allt samma recept jag använder mig av år efter åt. Tradition heter det visst när man sysselsätter sig med sådant. O receptet hittar jag i Marthas kokbok, mitt livs enda stipendium, som jag fick för 12 år sedan.