Om mig

Mitt foto
Österbotten, Finland
Jag är 25 år gammal och lever tillsammans med min lilla familj i vårt eget hus på landet. På bloggen skriver jag om min vardag och det som händer i livet just nu. Välkommen med bland funderingar kring bakning, blöjbyten och andra vardagssysslor.

måndag 31 januari 2011

Projekt; frysbox


De flesta drömmer om en stor frysbox som skall rymma mycket mat och bakverk. Det gjorde även jag och när vi köpte huset investerade vi i en frysbox på 400liter. O som ni ser på bilden är den väl fylld! Dessutom finns det en box till, aningen mindre men även den är full. Man bakar o samlar i frysen. Köper mat som är nedsatt o fryser in. Hamstrar hem lite bröd för att frysa in. Låter det bekant? Fullständigt normalt beteende när man har frysbox men det resulterar ju till att den blir full.. Så nu är det dags att tömma frysen hemma hos oss!

torsdag 27 januari 2011

Makens belöning


Vägen till mannens hjärta går genom magen.

Igår var maken flitig och gjorde både kvällsmaten och maten att ta med till jobbet idag. Nu får han sin goda belöning, den efterlängtade banantårtan. Den är dock inte min version men det får vi ha överseende med denna gång..

måndag 24 januari 2011

Heminredning kostar

Så var man hemma igen efter en shoppingrunda genom Seinäjoki och Kauhava. Det blev rätt mycket ögonshopping trots att jag gärna hade tagit med mig rätt mycket hem. Men så kan man då konstatera att heminredning kostar. Det är brutalt hur mycket textilier i olika former kostar! Ja menar mattor, lakan, gardiner, sängtäcken, kuddar, handdukar o dylikt. Suck. Man ska vara miljonär för att få allt man vill ha. Eller så var det bara så att man int ska vara så kniido som jag är. *heh* Men på riktigt, det är överpriser. Som sängtäcken till en dubbelsäng de kostar ju från 70euro uppåt. -gaah- det är mycket pengar för nån som vill variera sig ibland.

Nåja, helt tomhänt kom jag ju inte hem trots rövarpriserna. Hem kom nog både lakan och handdukar samt lite kläder. Mest nöjd är jag över min nya pyjamas. *skratt* Den är av "kara-modell", helt i min smak. Pyjamasar åt kvinnfolk är alltid onödigt tighta så de har jag bojkottat. O nu får ju maken ha sina pyjamasbyxor ifred..


Lediga måndag

Äntligen måndag! o ja tvivlar att någon direkt håller mig med mig. För de flesta innebär det slutet på en skön helg och vardagen tar vid. För mig är det tvärtom eftersom jag jobbade i helgen. Detta är nämligen min lediga, betalda dag. *jejj* Ska snart dra iväg till Seinäjöki med mamma på lite uppköp. Ska bara bjuda er på en riktigt bra låt av Pink först;

fredag 21 januari 2011

nu räcker det!

Visst unnar jag ungar och andra snö-älskare stora snömängder. Men nu räcker det! Det kommer ner tätt tätt med snö nu igen och blåsten gör stora drivor av det längs vägarna. Suck. Dethär är vinter i Finland, så är det bara.

Nu blir det lite knäckglass och solsidan innan John Blund kommer och gör oss sällskap.

.korvsoppa.

I en del hem innebär fredagen riktig lyxmat. Hemma hos oss gör vi den mat som faller oss in och idag står det korvsoppa på menyn. mums! Potatisen puttrar på som bäst och morötterna samt korven är färdig i bitar bara att läggas i soppan. Ska bli riktigt gott med en varm god soppa före jobbet. Soppor är underskattade, enligt mig. Man gör dem sällan trots att de oftast är väldigt enkla och goda, varma och mättande. Kanske borde vi göra ändring på det?

Fredag idag då, sista dagen på vardags-veckan. För mig fortsätter jobbet ännu över helgen men jag är då istället ledig på måndag. Då blir det shopping med mamma.

torsdag 20 januari 2011

nummer 21

Det blev en amper väckning imorse. Maken försov sig och vaknade till mitt alarm 06:45. Skräp för honom men jag kom mig upp vilket jag tvivlar på att jag skulle ha gjort om han stigit upp i normal tid där strax före klockan sex. Det är så skönt att dra täcket över huvudet då o mysa vidare med sängen full av fyrbenta pälsdjur. Nåja, väl uppe slängde jag i mig en snabb frukost hade ut Ebba och startade bilen. Så begav jag mig till stan för att infinna mig vid labben strax efter halv åtta när de öppnar. Labb besöket hade jag sparat enkom till idag för att det brukar vara mindre folk i slutet av veckan. Alla stressade pensionärer (läs medelålders) brukar infinna sig på måndagsmorgonen och då är kön extremt lång. Tji fick jag när det på min lapp stod 21 och de nyss hade börjat med provtagningarna. Nåja, var ja såhär långt kunde jag lika gärna vänta. O sällskap hade jag under väntetiden eftersom makens syster också råkade befinna sig i väntrummet.

Men den som trodde att det skulle löpa smärtfritt efter en lång tids väntan hade fel. Väl framme i luckan för att berätta vad jag är här för att ta för prov visar det sig att det inte finns någon remiss. Jag måste ha sett ut som en fågelholk där jag stod med munnen nere vid disken. Jag ringde ju företagshälsovården så sent som igår morse för att försäkra mig om att det fanns remiss och kvinnan där sa att det fanns och att det var fritt fram att ta provet. Men nej, tydligen fanns där ingen remiss och sådana fall uppskattas inte med en väntesal full av blodprovssugna-människor. Än en gång hade jag då tur med snälla sköterskor och jag fick gå in på min nummer och ta blodprov trots att de inte fått någon remiss. De hade då tydligen ringt o begärt en från företagshälsovården. Suck. Här försöker man då vara den goda patienten och försäkra sig på förhand om att allt är ok denna gång och så är det likväl inte så.. gissa om man blir besviken?

Nåja, 2 timmar tog resan tur retur till Jeppis o då hann jag även in via gula butiken mitt i stan efter lite livsmedel. Där var det lugnt och bra att handla en tidig torsdagmorgon. Nu skall jag trycka in snooze knappen och försöka ta lite till sömn när tid finns...

måndag 17 januari 2011

Snigelpost

Idag fick jag ett brunt stort brev med posten. Det hör till ovanligheterna att normala brev dimper ner i postlådan. Oftast är det räkningar i vita tråkiga kuvert med olika stora kravsummor-inget man vill ha. Men i dagens brev fanns ett recept och en tidning. Mycket positiv överaskning, tack vännen!

Nu ska jag iväg in till byn för att posta ett eget snigelbrev och sen rulla iväg mot jobbet. Ryktet säger att väglaget inte är det bästa så då startar man i god tid. Måste dessutom hinna in via löneräknaren med det nya skattekortet innan dagen drar igång. Känner mig trögstartad efter en vecka med feber men väl där rullar det förhoppningsvis på som vanligt.

lördag 15 januari 2011

Kylan runt knutarna


Denna morgon behövde man inte ens stiga ur sängen för att konstatera att det är kallt ute. I lönnen satt nämligen två feta och färgglada domherrar och smaskade på "lönnäsor". Väl uppe kan jag bara konstatera att det verkligen är kallt. Temperaturen ligger på -22.

fredag 14 januari 2011

Sovdags

Det blev inte en enda sovstund under dagen men det börjar kännas nu. Ögonlocken e tunga och kroppen längtar efter att få krypa ner i rena lakan. Städningen gick riktigt bra efter att maken kom hem. I praktiken betyder det att han städade. Det mesta orkade jag plocka o fixa så det var bara grovjobbet med dammsugaren och golvmoppen som återstod när han kom hem. Men som alla kvinnor vet så är det en hel del småplock innan dammsugaren får komma fram. O så fick jag ju faktiskt ner julgardinerna, vilket jag nog är mest stolt över. Två rum har dock lite mörkare gardiner ännu men de får bli ett senare problem eftersom jag misstänker att de är i behov av nya gardiner. O en sådan förändring sker inte över en natt.

En stor förändring har dock skett på min bloggräknare. Närmare 20personer har svansat in här idag och endast en har lämnat fotspår. Hmmm... *piiik*

Nya tag


Efter en vecka med feber ser det ut som stryk hemma hos oss. Dammtussarna flyger omkring så fort katterna rör på sig. Det ser helt bedrövligt ut. Dagen börjar iaf bra, dvs utan stegring. Så gjorde ju även gårdagen men när kvällen kom-ja då kom stegringen. Men det var iaf framsteg för den var lägre än tidigare! Så vi får väl hoppas att den inte kommer alls ikväll. *håller tummarna* Ska försöka vara lite aktiv och ordna upp lite här hemma nu. Ett rent hem får väl en att må bättre samtidigt? Det blir väl typ 30min städning och sen sova... men iaf bättre än inget alls!

torsdag 13 januari 2011

Problemen avlöser varandra

Snart har jag legat hemma i princip hela veckan med feber. Helt slut. Jag har typ flyttat mig från sängen till soffan för att åter igen somna om. Varit vaken ett par timmar framför dumburken och sen somnat igen. Saknar ni ordet mat i mina dagsrutiner? Ja då får ni leta länge för någon vidare hunger har inte infunnit sig. "Ha som int jär na ha bööve int ita na helder"- som famo sku ha sagt. O det hade hon alldeles rätt i. Men största orsaken till att jag inte har ätit har varit min sjuka hals. Om man knappt sväljer frivilligt, ja då försöker man inte pula ner något extra heller. Så vi kan väl bara konstatera att jag hittat en ny riktigt effektiv diet eftersom jag bränt 1,7kg på 3dagar! utan att göra något alls.

Igår inbillade jag mig att jag höll på att bli normal igen. Men när eftermiddagen kom så återvände även febern. Ringde nyss hälsovårdarn o fundera kring svalgprovet o sjukintyget. Nä, svalgprovet sköt vi upp eftersom halsen blivit lite bättre under natten och sjukintyget som jag så gärna ville ha stop på och återvända till jobbet, ja..det fortlöper ifall att febern även denna dag återvänder på eftermiddagen. Men som rubriken antyder så avlöser problemen varandra.Nu börjar även en av visdomständerna bråka. Slängde just in en panadol i hopp om lite lindring.

onsdag 12 januari 2011

Bättre men inte bra

Jag vaknade feberfri idag, det är minsann en härlig känsla. Det får en att tro att orken är påväg tillbaka och man skall få bege sig tillbaka i jobb igen. Men även om febern lyst med sin frånvaro denna förmiddag så är jag långt ifrån frisk. Man kan säga att febern har ramlat ner i halsen nu istället. Har problem med att svälja nu istället. *suck* Rådfrågade hälsofräso hur jag skall göra och hon ansåg jag skulle hålla mig hemma en natt till. Om halsen inte blivit bättre tills imorgon står det svalgprov på menyn. Blääh.

tisdag 11 januari 2011

Sjukling

Var hem i sista natt eftersom jag hade stegring igår. Tyvärr ville den inte ge sig trots att jag sov 12 timmar natten tills idag. O sovandet har fortsatt under hela dagen. Vaken typ 15minuter o sen sova 1½timme. Låter väl inte riktigt friskt? Inte i mina öron iaf. Så det blir en natt till hemma och så får vi hoppas på en förbättring. Ska försöka få i mig lite glass nu så att temperaturen skulle sjunka. Måste ju försöka få i mig något ätbart idag. Har inte alls varit hungrig så någon ordentlig måltid har det inte varit tal om. Maken kom iaf hem med en snickers åt sin sjuka fru och den gick ner. Så det är ju ett litet framsteg. Kanske kommer hungern lite senare då..

söndag 9 januari 2011

Fyndigt

Igår spenderade jag hela dagen tillsammans med väninnan T i Kokkola. Vi begav oss dit redan från tidig morgon för att få ut det mesta av dagen. Vi var ute i så pass god tid att vi fick spendera en extra halvtimme på minimani för att övriga affärer skulle öppna. När klockan sen äntligen blev tio så gav vi oss ut i lopptorgs-djungeln. Det blev väl ca 7st som vi hann traska igenom. Så ett visst intresse för gamla prylar verkar vi ha. En del fynd gjorde vi också. Min vän hade hem en hel del garn och jag hade hem nya glasburkar. Det intressantaste fyndet var dock ett likadant vas som jag tidigare ärvt av min farmor. Har inte tidigare sett samma mall någon annanstans. Men vasen i sig är riktigt fint och nu när jag har ett 'extra' så kan jag ju använda det utan att ständigt behöva vara rädd att söndra det.

fredag 7 januari 2011

Vardagslyx

Tidigare i veckan hade vi tjejkväll hos väninnan i Kimo. Tyvärr blev vi inte så många som det först var planerat men vi som var hade iaf en gemytlig eftermiddag. Vår värdinna hade fixat med både mat och efterrätt och det kändes riktigt lyxigt att få sätta sig ner till varm mat. Sen man flyttade hemifrån kallas sådant lyx. Visst gör maken mat här hemma nu som då, men det faktum att äta i någon annans hem är nog lite mer speciellt.

Så var fallet även igår kväll när vi var bjudna på mat hemma hos faster. Vi imponerades över att hon serverade oss LCHF mat eftersom hon själv inte går dieten, ännu. Detta då för att hon hört via min mor att vi försöker oss på den. O gott var det, riktigt gott. Efter maten spelade vi Alfapet. Det var riktigt mysigt att spela ett riktigt brädspel! Ofta glöms de bort i något skåp när det är någon lite större folksamling. Men vi blev riktigt på hugget igår och maken tyckte att Alfapet även kunde finnas bland våra spel. Ännu finns det inte i vår spel-samlingen så ikväll blir det istället Blokus till kvällskaffet. Må bäste kvinna vinna, eller hur det nu var...

måndag 3 januari 2011

Dumburken med ynglingar

Först krävs det ena och sen krävs det andra. Att se på tv idag har blivit en hel vetenskap. Man ska ha betalt tv-avgiften, kabel avgiften (för oss som inte har fiber), kanalpaketet och så digiboxen förstås. Dyrt- så man vill ju att det skall fungera när man ska se något. Eftersom jag sällan orkar sitta uppe tills de bra filmerna kommer så spelar vi oftast in dem och ser dem följande dag. Det resulterade då i att vår digibox var rätt så full med program nu när den pajjade. Jepp, du läste rätt den pajjade. Digiboxen är väl ca 1½år gammal och nu bråkar den. Om man ser 'normalt' i nutid så fungerar den men om man väljer att se något av de inspelade programmen fungerar det inte. Det stannar, hackar och helt enkelt bara bråkar.

Nåja, teknikens under då. Med de moderna grejjorna ska man nämligen kunna flytta över inspelade filmer till datorn genom en usb kabel. Fint så, då kan ju det mesta räddas var vår tanke. Nu två timmar senare, finns inget kvar i digiboxen. Teknikens under var det visst.*hmpf* Det finns nämligen ingen drivrutin som stöder windows 7! Tack för det. Så nu har vi formaterat hela digiboxen och hoppas att den ska fungera med inspelningar igen.. -suck-