Om mig

Mitt foto
Österbotten, Finland
Jag är 25 år gammal och lever tillsammans med min lilla familj i vårt eget hus på landet. På bloggen skriver jag om min vardag och det som händer i livet just nu. Välkommen med bland funderingar kring bakning, blöjbyten och andra vardagssysslor.

söndag 31 oktober 2010

24 år

TACK för all uppvaktning jag har fått denna helg. Så roligt med alla som kommer ihåg mig.Ingen nämnd ingen glömd. Det värmer. På köksbänken finns en hel drös med gåvor och det känns verkligen om om jag haft barnkalas. Tusen tack för allt det fina ni har köpt till mig. Imorgon skall jag ta en närmare titt på det, när jag är lite piggare.

Tårtan på bilden är från dagens släktkalas. Det blev en hallon-vanilj moussétårta. Garneringen blev enkel, lite för enkel. Men eftersom gästerna var snabbt på plats så hann jag inte med så mycket mer. Men små försök ger i alla fall idéer till nästa gång..

Nu skall jag i säng, före kl 22 hade jag planerat. Så får jag unna mig hela 6½ timme nattsömn- lyx!

Nati nati.

lördag 30 oktober 2010

b@rnk@l@s


Ibland måste man det barnsliga få komma fram. Kotten var lite rolig och faktiskt riktigt god. Tack mina vänner för ikväll. Nu skall jag krypa till sängs med min rinnande näsa och en hop näsdukar. I morgon väntar lite jobb o sen mer kalas.

fredag 29 oktober 2010

Reseplanering

Det ser ut att bli en fin dag idag. Solen tittar redan fram och termometern håller sig på plus. En skön höstdag med andra ord. Men trots detta fina väder så längtar jag bort till en varmare sol och vattendrag utan is längs stränderna. Ifjol bokade vi vår thailandsresa i september månad så visst känns det lite tomt nu är ingen resa är bokad. Man har inget att se fram emot och längta till. Teoretiskt så är en resa planerad till våren, men vi har bara ännu inte bestämt vart. O vet man inte vart man ska ja då kan man heller inte boka.

Jag har som bäst en småbrödsdeg i frysen som skall bakas ut. Det är ett recept jag hittade i Leila Lindholms bok och de är verkligen supergoda! Jag gjorde en sats av dem i onsdags men kunde då konstatera att de inte kommer att räcka till. Så nu ska jag ta itu med min andra sats.

cHokLaDtEraPi

Har för mig att jag läst någonstans att en ansiktsmask av choklad skall ha lugnande effekt?! Nåja, jag har iaf inte råd med en sådan. Eller jag jöutis int är väl det rätta ordet. Men chokladarbete överlag verkar ha en lugnande verkan. Har jobbat lite med tryfflar nu sen jag kom hem från jobbet. Resultatet, tjaa.. helt okej antar jag. Experimenterar fortfarande med fyllningarna och det lär jag göra så länge jag har tryffelskal hemma. Desvärre tog de vita slut ikväll och de ljusa använder jag flitigt så snar är de också slut. Återstår att se om jag beställer hem fler till julen. Det e faktiskt jättekul att jobba med choklad, tänk att man hade hunnit förtränga de ljusa sidorna med konditoriarbetet..

torsdag 28 oktober 2010

Storstädning

Häromdagen gjorde jag upp en lista över allt som skall göras innan jul. Det gäller att börja i tid så behöver man inte stressa de sista veckorna. Idag får jag stryka bort punkten skolarbete. I över fem års tid har dessa marsipanfigurer stått och samlat damm. Nu är den tiden förbi och arken med alla djuren har seglat vidare till roskis. En så enkel åtgärd gav mig samtidigt mer utrymme i köksskåpen. Nu gäller det bara att fortsätta att arbeta sig igenom listan..

onsdag 27 oktober 2010

Hembränt

Efter många om och men har jag bestämt mig för att fira i helgen. Men eftersom det i skåpen inte finns något att bjuda på så har jag spenderat förmiddagen med att baka. Det har blivit lite småbröd och så tårtbottnar förstås. Men övriga bakverk får jag ta itu med senare i veckan.


måndag 25 oktober 2010

Besökare




När jag för en tid sedan lade in en räknare på denna sida trodde jag aldrig att besökarantalet skulle bli så stort under så kort tid. Tydligen är ni många som kikar in här flera gånger om dagen. Visst är det roligt att se att någon läser mina skriverier. Men ännu roligare skulle det förstås vara om ni orkade kommentera ibland.

Ska iväg till jobb om en liten stund. Förstod på min man att det var rätt halt väglag idag så det gäller att starta i god tid så att man kan ta det lugnt längs vägen. Vintern är på kommande så det gäller att ändra till vinter-körstilen då. Det betyder i praktiken att lätta lite på gasen och sakta in i god tid inför en korsning.

Sitter som bäst i valet o kvalet om jag alls skall fira åldern detta år. Det har varit rätt mycket ståhej nu varje helg och mer fester lär det bli innan året är slut. Så det känns lite som tårta på tårta, ordagrant.. nåja, vi får väl se hur det blir.

söndag 24 oktober 2010

Första försöket

Övning ger färdigheter, så är det även med tryfflar. Ivern var kanske lite väl stor idag och fyllningen blev väl inte den bästa. Men så måste man ju oxå prova sig fram för att få rätt smak och koncistens. Utseendemässigt är de väl helt okej, trots att chokladen hann stelna lite väl mycket innan jag hann börja rulla dem i den. Det blir ett nytt försök en annan dag.

Ringrostig

Gårdagen var lång men lyckad. Båda kalasen bjöd på gott dopp och sällskap. Kvällen blev också en riktig julafton när jag och väninnan bytte "ingredienser" med varandra. Jag kunde hålla mig ännu igår kväll när jag kom hem, eftersom tröttheten var stor. Men idag har jag experimenterat med min nya choklad.

Det är ca 5år sedan jag tempererade choklad senast så jag förväntade mig inte att det skulle löpa smärtfritt. Men efter lite klottande kom jag iaf ner till rätt temperatur utan att behöva börja om från början. Det är jag rätt nöjd med. Jag hade tänkt göra tryfflar med min choklad men tillverkningen av innehållet i tryffelskalen gick inte lika bra. Smaksättningen med rommen misslyckades eftersom jag höll på med annat samtidigt. Så nu började vi om från början med den och det drar ju ut på tiden eftersom det skall svalna. Men vi ser hur det går.
Fortsättning följer..

lördag 23 oktober 2010

Den röda lilla hönan

Nu har jag kommit in tillbaka efter två timmars arbete i snö. Det blev inte så att jag väntade tills det ljusnade utan använde mig istället av pannlampan. Egentligen var det lika bra, för på så vis hann jag få bort en hel del sommarlämningar innan alla förbipasserande bilar kunde konstatera vad jag höll på med. O jösses vad det var mycket som gömde sig under snön! Förhoppningsvis har jag fått bort allt nu så att inget fryser sönder i vinter. Men när man då försöker få in alla prylar i förråden konstaterar man att här borde man också städa. Så det ena leder ju till det andra, mer jobb helt enkelt. När jag höll på där o plockade så kom jag och tänka på sagan om den lilla röda hönan.

När jag var barn hade vi en bok hemma som handlade om den lilla röda hönan. Hon frågade hjälp av sina vänner med det slutade alltid med att hon gjorde allt själv. Det gick liksom enklast så. Lite lika var det med utearbetet nu oxå. Men en sak lämnade fortfarande ogjort och det får M ta itu med på eftermiddagen när han kommer hem. "Vägaroiskona e fortfarand int utstika"

Man kan ju konstatera att det finns en liten röd höna i varje hem. Fast där kallas hon oftast mamma. Sådan är min mor, hon fixar o trixar för alla men till skillnad från berättelsens höna så delar min mor brödet med oss alla.

Hela berättelsen om den lilla röda hönan hittar du här.

Gomoron världen

Idag var det den goda frun som vaknade till ett irriterande telefonalarm och en radioklocka på alltför hög volym. Mannen med stort M skulle iväg till jobbet och för att han skulle hinna få med sig mat och övrigt skräp (snus) så steg jag upp samtidigt som honom. Att svänga från nattskift till morgonskift är kanske ingen jag rekommenderar men sen man väl är uppe på benen så går det rätt bra. Det är en lång dag med mycket happening som väntar så det är bara till egen fördel att vara uppe före tuppen. Nu skall jag ta ut Ebba på en sväng i det fina snötäcket som föll inatt. När det sen ljusnar blir det dags att kontrollera gården så att inga sommarprylar har gömt sig i snön. Senare på förmiddagen är det dags att färdigställa tårtorna och till kvällen blir det kalas dubbelt upp.

onsdag 20 oktober 2010

Tårtmaraton


Min kusins bröllopstårtor,
fotot taget av min syster

Tillverkningen födelsedagstårtorna har börjat rulla. Tyvärr kan jag inte vara fullt så aktiv med dem som jag vill eftersom min frysbox säger stop. Den är rätt så full från tidigare vilket gör det lite knepigt att få tårtorna att stå rakt under frysningen. När de väl har frusit så är det inga problem, eller nu börjar det faktiskt bli ett problem det med. Det finns inget utrymme kvar att lägga dem på. Men det problemet borde få sin lösning senare under dagen.

Själv är jag på benen igen och försöker ta itu med allt som lämnat på hälft. Helt hundra är jag dock inte men man får försöka sitt bästa iaf.

måndag 18 oktober 2010

Vaniljfudge

Efter ett x antal år av väntande så har jag nu äntligen fått receptet på fudge. Faktum är väl att jag mellan varven har glömt min förfrågan efter det så därav den långa väntetiden. Men nu är det i mina händer och som bilden ovan berättar har jag hunnit prova det. Det blev en väldigt söt fudge så små bitar räcker långt. När jag sen hinner o orkar skall jag försöka mig på en mindre söt version.

Jag försökte friskförklara mig i morse, eftersom jag inte hade någon stegring när jag ringde rådgivningsbyrån i byn. Hälsovårdaren jag pratade med ansåg inte att jag behövde uppsöka läkare ännu utan sjukskrev mig ännu en natt. Hon ansåg att jag behövde ha en feberfri-dag innan jag ger mig tillbaka i jobb. Så jag försökte då ha en normal dag idag i tron om att jag var feber-fri. Men tydligen spelade hjärnan mig ett spratt för nu till kvällen har jag minsann stegring igen. Rethostan fortsätter oxå, men någon angina tror jag inte det är. Borde jag inte ha vita prickar i halsen då? Så, det är väl vanlig seg flunsa. O den får sluta nu..

söndag 17 oktober 2010

Sjukling

Helgen har rullat förbi utan större aktiviteter. Vårt största projekt var att rensa garderoben på sommarkläder och gamla kläder. Resultatet blev riktigt bra och vi kunde konstatera att vi sist o slutligen har rätt mycket kläder. Även om man alltid har problem med vad man ska ha på sig och inte har något passande. Underlig kombination det där eftersom garderoben är full av kläder..

Men febern har inte gett med sig och min grötiga hals har inte blivit bättre. Faktum är att temperaturen bestämt sig för att stiga istället för att dra sig tillbaka. Så imorgon skall jag försöka få tid hos de vita rockarna med magiska pennor. (Läs läkare som kan skriva ut recept)

Har inte alls tid med förkylning nu. En stor tårtbeställning skall fixas denna vecka. Så vi får hoppas att orken o hälsan kommer tillbaka.

Over and out.

lördag 16 oktober 2010

12 timmar

Efter 12 timmars nattsömn känns det nu lite bättre i kroppen. Har inte orkat släpa fram termometern ännu. Den bevisar väl bara att jag har fel och fortfarande har stegring. Har lagt igång en kalops att koka nu så tills den e klar och maten e färdig så blir det en slapp lördags morgon.

fredag 15 oktober 2010

Myspys

Äntligen är det så pass mörkt och ruggigt ute att man verkligen kan njuta av en brasa i den öppna spisen. Den planerade tjejkvällen blev inte av eftersom flertal av oss tjejer är riktiga snorungar. Så istället får jag då avnjuta kvällen med maken. Han har gjort en riktigt varm och fin brasa som höjer fredagens mysfaktor. När elden har lugnat ner sig och det återstår en fin glöd så skall vi grilla korv till kvällsmat. Men just nu är elden i full gång och man hör hur det sprakar bland lågorna.

Imorgon väntar många måsten här hemma, men vi får allt se hur mycket jag orkar ta itu med. Stegringen håller i sig så troligen får jag ta det lugnare än vad "viljan" egentligen vill.

Snorunge


Förkylningen som går så däckar verkligen alla. Nu har den vikit benen på mig oxå och jag är hemma från jobbet. Har stegring och har hostat hela natten så i princip känns det som om jag inte sovit alls. Det är minst sagt irriterande.

Nu skall här kokas varmt vatten och sen skall det letas fram både svartvinbärssaft och finrexin. Så blir det att checka in på soffan efter det. Eftersom det blev en tidig kväll igår och jag gick o lade mig redan före klockan nio, i hopp om att vara arbetsduglig idag, så finns det rätt många program i digiboxen som jag inte har sett.





torsdag 14 oktober 2010

Gosedjur


Det tråkiga vädret får även katterna att ta det lugnt. Kom hem tidigare idag eftersom det var så lugnt på jobbet. Hade tänkt ta det lugnt o slappa på mina "lediga timmar" men istället har jag bakat två tårtor. En på beställning och den andra är ett experiment. Nu blir det kaffe med älsklingen innan han ska byta till vinterdäck.

måndag 11 oktober 2010

Huset fullt


I helgen har vi haft huset fullt av folk nästan dygnet runt. Min kära M fyllde nämligen år i fredags och det firades i dagarna två. Fredagen firade vi tillsammans med de lite äldre och på lördagen var det de yngres tur att storma huset. Det var riktigt roligt men visst var det också skönt när söndagen kom och man fick återhämta sig och låta allt sjunka in.

Mer fart har det oxå blivit sedan mitt senaste inlägg. Som alla vet, så kan man inte ersätta något djur eller någon människa, men efterträdare finns det ju alltid. Så nu har vi fått nya familjemedlemmar i huset. Ebba kommer riktigt bra överens med dem redan vilket gör det hela lättare för oss. Två riktigt söta kattugnar som lyssnar till Castro och Hagbard. Jag ska försöka få upp en bra bild på dem någon dag..

onsdag 6 oktober 2010

Sista vilan

Vi begravde Ceasar idag. Han fick sista vilan under ett par aspar i trädgården. Jag ville hans plats skulle vara där. Under löven han så gärna hade lekt med. Träden får växa o gro i hans ställe och jag får minnas.

Varför, det vet inte jag och ingen annan heller.

I måndags om kvällen när jag kom hem från jobbet satte vi oss framför tv´n. M hämtade Ceasar som sov i gästrummet. Han satt i M´s famn när han plötsligt blev helt frånvarande. Han reagerade inte när jag förde handen framför hans ansikte. Så plötsligt blev han helt stel och rasade ur M´s famn ner på golvet. Där krampade han en stund. Steg sedan upp och gick bara runt i cirklar. När han sedan försökte gå mot spisen gick han mest på frambenen och bakdelen slängde precis som om han blivit påkörd. M o jag skyndade oss till köket. Jag letade nummer till dejourerande veterinär o M fixade honom malet kött. Så kom katten till köket, gåendes. Man kunde tro han var lätt berusad som han gick lite lätt vinglande. vi satt på golvet med honom o försökte få honom att äta. Tonfisk, maletkött o grädde. Han åt lite medan M ringde veterinären. Hon kunde inte mer göra än be oss ge honom disperin eller asperin. En katt som inte äter godsaker äter inte medicinen heller. Ceasar bara slickade på maten och åt inte desto mer. M satt uppe med honom till klockan 03.00 den natten.

På tisdag skrev jag med väninnan M och bad henne om råd. Hon bad oss uppsöka veterinär och M fick tid till småbönders på eftermiddagen. Jag var tvungen att åka till jobb och kunde inte åka med. Jag hade bara en önskan; " Ta hem vår katt levandes".

Det var vad vi trodde, hoppades och innerst inne önskade.

Väl på jobbet uppdaterade M mig om hur situationen var. De gav Ceasar dropp och tog blodprover. Proverna visade på förhöjt levervärde, det var inget de kunde göra något åt. Vidare i undersökningen kom det fram att katten hade en tumör i magen. Den kunde de operera. Med M på plats och en tårögd jag i arbetet tog vi beslutet att en operation var onödigt. Vad hjälpte det att operera en tumör om katten en vecka senare dör av leverfel? Så en på var plats, i lika jobbig situation, valde vi att låta dem avliva honom. På så vis behövde han inte lida mer. Tumören gjorde att han inte kunde äta normalt. Hans mage var "förstörd" och kunde inte bryta ner maten. Så Ceasar fick somna in..

Vad som orsakade leverfelet vet ingen. Om han kunde ha räddats? tja, om vi skulle ha agerat tidigare och sett att han var sjuk så ja kanske. Men en katt visar inte att den är sjuk. Den lider i sin tystnad och försöker vara till lags. Kanske är det just därför han varit så kelsjuk på sistone? för att visa att han tycker om oss, men måste lämna oss..

Under asparna sover han nu. vårt omtyckta lilla busfrö.

tisdag 5 oktober 2010

söndag 3 oktober 2010

Kinuski

Idag kom jag äntligen till skott för att pröva mina nya formar. Det blev mördeg med kinuskifyllning, något som vi gjorde i yrkes. Resultatet ser ni ju ovan och personligen tycker jag de ser rätt goda ut. Prövade även göra dem i mini-muffinsformen i hopp om att det skulle fungera lika bra. På så sätt behöver man ju inte diska 20 enskilda formar utan endast en "plåt". Det gick riktigt bra det med men resultatet blev inte lika fint.

lördag 2 oktober 2010

Firmafest


Som vd´n sa i sitt 'välkomsttal' igår så har firmans höstfest blivit en tradition.Personligen skulle jag inte alls iväg på den igår, men eftersom min väninna M inte gav med sig så följde jag med. Väl där var det helt okej. Maten bestod av en kryddstark risotto, korv, sallad och batongbröd. O visst är det intressant att se en mer avslappnad och personlig sida av arbetskamraterna.

Nu måste jag ta itu med städningen här hemma så att vi ikväll vågar släppa in våra gäster. M är på sin sista kurs dag till nkby idag så jag har hela huset för mig själv. Ska göra i ordning här nu o sen bege mig till Kimo på eftermiddagskaffe.