Om mig

Mitt foto
Österbotten, Finland
Jag är 25 år gammal och lever tillsammans med min lilla familj i vårt eget hus på landet. På bloggen skriver jag om min vardag och det som händer i livet just nu. Välkommen med bland funderingar kring bakning, blöjbyten och andra vardagssysslor.

onsdag 29 september 2010

Tunnbröd


Igår gjorde vi tunnbröd till kvällsmat. Det var ett intressant experiment. Tunnbröden var som godast när de var varma och med mycket smör. Man gör inte tunnbröd hemma så riktigt ofta, även om de är bättre än de man köper i affären. Senast jag åt hemgjorda tunnbörd var väl för ca 19år sedan. Då var det hemma på Ejde tillsammans med min syster o vår kusin. Det regnade ute o min bror hämtade hem sin första bil.

tisdag 28 september 2010

Sommaren är förbi

Inatt var det premiär för kupévärmaren och motorvärmarsladden. Det visade sig att de båda behövdes. Temperaturen var inte mer än -2 grader på jobbet när jag sökte mig hemåt i morse så visst var det skönt att sätta sig i en varm bil. Snart är det även dags att byta till vinterdäck hos oss. Jag föredrar att byta i god tid just pga av att jag skiftar och rör mig på de tider när svart isen är som värst,även om det betyder att vinterringarna nöts lite onödigt nu under hösten.

Hösten för med sig rätt mycket ute jobb oxå. Idag har vi rensat upp lite på gården men mycket återstår ännu. Sommarblommorna är nu borta och blombänken är rensad. De sista potatisarna har äntligen kommit sig ur landet och nu klipper M gräsmattan för sista gången iår. Men ännu återstår det att kratta bort alla lönnlöv, plocka undan trädgårdsmöblerna, städa undan trädgårsredskapen osv..


måndag 27 september 2010

Medtrafikanter

Det blev en kvällslänk i det smått kyliga men vackra vädret. Innan vi begav oss iväg så kollade vi ruttens längd på googles kartor. Detta för att veta på ett ungefär hur långt och hur länge vi skulle gå. O förstås, för att veta vilket kilometerantal vi fick skriva i motionshäftet. Sagt och gjort kvällens rutt skulle bli 6,3km vilket kändes lite jämfört med vår vanliga rutt till Forsnabbas motionslåda på 5km. Nåja vi gav oss iväg och tänkte inte desto mer på det. På den sista etappen hemåt konstaterade vi att trots vår raska takt hade vi redan gått ca 1½ timme. *pling* plötsligt gick det upp för mig var felet med vår beräknade rutt var. Jag hade noggrant gjort upp rutten hem-sisbacka-kyrkovägen-västerbackavägen..o där stannade min rutt. Jag glömt att fylla i den sista biten från Forsnabba hem. Så vår totala kvällslänk strandade på 8,9km! Vi skrattade gott åt mitt misstag o konstaterade att vi knappast kommit oss för att gå den rundan om vi kollat kilometerantalet i förväg. Inget ont som inte för något gott med sig.

Roligt är det även när medtrafikanterna väjer när möljlighet finns. En fullastad stockbil kom emot oss vid ekorosk. Den svängde över till mötandes fil och hälsade glatt. Vi uppskattade det förstås o hälsade glatt tillbaka.

Hade velat bjuda på en fin höstbild men kameran har inte fått följa med ut i höst så det är brist på bilder. Måste ta o fylla på bildbanken så fort jag hinner. Så vi får väl hoppas på ett fortsatt fint höstväder

fredag 24 september 2010

Minimuffins

Det dåliga vädret håller i sig men hos oss finns det iaf en fördel med det. För ett grått och tråkigt väder får mig att vilja baka. Idag blev det blåbärsmuffins i mini-format eftersom jag ville prova min nya muffinsplåt. Till utseendet blev de riktigt fina men smaken vågar jag inte uttala mig om ännu. Nu skall de nämligen packas ner och så skall vi dra iväg på kaffe till svärföräldrarna.

torsdag 23 september 2010

Äppelpaj


Vädret är uselt och man vill hålla sig inne och bara slappa. Men efter 8timmars inandning av plastgaser så behöver man frisk luft. Direkt hemkommen från jobbet var det bara att byta till varmare kläder och traska iväg. Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Tanken var en kort promenix på 3km, men jag kan med glädje berätta att den slutade på hela 3,9km! *vågen* Väl hemma kunde jag konstatera att äpplena vi fick senast av svärföräldrarna hade blivit kvar på terassen. De fick följa med oss in och av dem gjorde vi en riktigt god rest-äppelpaj. Lite smuldeg hade blivit kvar efter förra helgens muffinsbak och det passade perfekt till dagens paj. Den var riktigt god tillsammans med vaniljsås och kaffe, så kvar finns inte en smula..



onsdag 22 september 2010

Hundvänlig rutt


Det verkar vara så att vi får njuta av det fina höstvädret varannan dag. I måndags var det helt ljuvligt väder och idag var det nästan lika bra. Vi passade förstås på att ta en promenad ute i det gröna. Utforskade en ny skogsväg ikväll som gav en lagom länk på strax under 7km. Den var Ebba-vänlig eftersom där inte fanns varken andra hundar eller människor. Vår hund har ju nämligen en tendens att skälla glatt på allt och alla och det är inte alltid så lyckat när man traskar runt i byn. Speciellt på sena kvällar är det sådär lagom roligt när alla andra hundar i byn ger svar på tal.. voff voff.

Så, en timme till fots gav mig en timme framför tv:n. Men suck, det är faktiskt inte så enkelt som det låter i teorin. Visst är tanken god, men det fungerar inte för mig. Så nu ger jag upp med det försöket. Istället kan jag ju inbillia mig att jag inte alls får lägga på tv:n om inte jag motionerat alls den dagen.. eller ngt? Äh, det är kanske bäst att inte ställa några sådana ultimatum i nuläget. Istället kanske jag borde prova knepet i Birka tidningen? Det om att man får resa lika långt som kilometrar man gått ihop. Jag lär inte komma långt i vår-vinter..

Det ni ser på bilden är mitt senaste loppisfynd. 21 små formar att baka i. Fyndade dem på stadens loppis som vi besökte igår. Tydligen hade någon fått nog av att diska dem, för det är enda nackdelen jag kan komma på med dem..

måndag 20 september 2010

Mycket prat och lite verkstad

Citatet som får stå som bloggrubrik lånar jag av en arbetskollega. Några av de högre hönsen på firman struttade runt på golvet med en gäst idag och deras kunskap gällande maskinerna var på rätt låg nivå.

Men för oss vanliga dödliga stämmer citatet in rätt ofta. För hur många gånger lovar vi oss själva att lägga om matvanorna och motionen? O hur många gånger håller vi löftet? Personligen är jag nog en riktig jojo-bantare. Men å andra sidan är väl det bättre än ingenting. För det tyder ju på att jag iaf stundvis kommer mig ut o motionerar.. o ja, nu är jag igång igen.

Nu har jag en ny teori som skall prövas. Det är ingen ny bantningskur för er som trodde det utan snarare något som bara ploppade fram mellan öronen på mig idag. En teori fram tills den blir praktisk m.ao. Såhär är det ju, att dagens barn spenderar rätt mycket tid framför datorn o spelkonsoler. En del föräldrar försöker minska dessa många långa timmar framför skärmen genom att skapa dem en möjlighet att förtjäna sina timmar framför spelen. För att t.ex få spela Guitar Hero en omgång måste ungen spendera 30minuter utomhus, eller för att ens få köpa det nya bamse spelet så måste barnet städa sitt rum 1ggr/vecka under en månads tid. Kraven, eller utbyten av dessa slag är oändliga. Men om vi som vuxen gör detta mot/för ett barn, borde vi inte kunna använda samma princip på oss själva? eller iaf försöka ha den disciplinen?

Det är min nya teori, o den skall nu provas på följande sätt. För att införtjäna tv tid skall jag motionera motsvarande antal minuter jag vill se. För jag har blivit en riktigt soffpotatis med många favoritserier.. Så idag påbörjades denna "motionsform". Direkt efter jobbet tog jag en rask promenad på 1½timme. Dessa hade jag tänkt använda framför kvällens del av "Biggest looser" (passande eller hur?) Fast nu blev det inte så. Mina 90 minuter har nyss brunnit upp framför filmen som tv4 sände igår, Music& Lyrics. Ingen dålig film, men eftersom jag nu är utan minuter är det dags för en kvällspromenad med maken...

tisdag 14 september 2010

Borta bra men hemma bäst

Resan över till Sverige i helgen var lyckad. Vi hade tur med vädret och fick se mycket under våra timmar i Stockholm. Vi hann gå igenom Gamla Stan, Kungsholmen och Södermalm innan vi besökte showen på Göta Lejon. Redan i våras bokade vi biljetter till Blue Man Group och nu var det dags för förestälningen. Den var mäktig! Inget som går direkt att beskriva utan det måste upplevas! Häftigt värrigare m.a.o. Har tyvärr inga fotografier därifrån eftersom fotografering inte var tillåten.


Men nu är vi då hemma igen i gamla vanor. Har nyss gräddat en äppelpaj, Leila Lindholms American Apple Pie som ska provsmakas innan jag ger mig av till jobb. M är hemma denna vecka -permitterad, så jag har sällskap på förmiddagarna och får därav inget vettigt gjort. Det blir långa sovmornar och bara slapp. Men det är oxå tillåtet ibland. Vad som är surt i livet just nu är att man än en gång inte kan läsa vännernas bloggar. De har verkligen haft otur med sina bloggportaler.

onsdag 1 september 2010

Ditt & Datt

Det är förkylnings tider och jag är som vanligt drabbad. Näsan är stockad och halsen är sjuk- så om någon sitter inne med goda råd så kan ni dela med er av dem nu. *atjooo* I övrigt är det väl som vanligt hemma hos oss. Vi drömmer vidare om en ny resa till våren. Är det nån som är intresserad av att följa med ut i vida världen?