Om mig

Mitt foto
Österbotten, Finland
Jag är 25 år gammal och lever tillsammans med min lilla familj i vårt eget hus på landet. På bloggen skriver jag om min vardag och det som händer i livet just nu. Välkommen med bland funderingar kring bakning, blöjbyten och andra vardagssysslor.

lördag 26 september 2009

100 år

Idag är flaggan i topp både hemma på Ejde och på Purmohemmet. Fammo fyller nämligen 100 år idag och det skall vi minsann fira! Hennes egen önskan var att barn & barnbarn skulle städa gravgården när hon fyller 100, men eftersom kvinnan är vid liv så tänker vi spendera lite tid tillsammans med henne istället. Gravgården hinner vi både städa och besöka senare.

100 år är verkligen en lång tid och tänk hur mycket som har hänt under dessa år. Det finns mängder av årtal som vi bara har läst om men som fammo har upplevt. Tänk, hon var 8 år när Finland blev självständigt medan vi har växt upp i ett självständigt land..

Jag är imponerad av denna kvinna, mer kan jag inte säga. Så visst önskar man att man brås lite på henne trots allt..

Tårtan på bilden är från hennes 99-års dag. Iår har yrkesskolan fått äran att göra hennes tårtor.





fredag 25 september 2009

Spartider

Hemma hos oss är det spartider, precis som rubriken säger. Jag är permitterad nästa vecka och M har 3 veckor permittering framför sig. Ingen vidare klirr i kassan under dessa veckor. Eftersom det dessutom är M´s första permittering kommer det att ta en mindre evighet innan han kommer in i systemet o börjar få någon inkomst från facket. O som ni ser av min gryniga bild ovan så har trädgårdsbordet fått flytta in som köksbord. För vårt gamla köksbord sålde vi här i veckan.

Nåja.. dedär lät verkligen som om det är illa ställt med oss. Visst kommer det att märkas av attvi båda är permitterade, men det har vi ju vetat av sedan början av sommaren att det kommer att hända. Så vi är förberedda på den punkten. Dessutom ser det ut att vara min sista permitteringsvecka. Firman har iaf dragit in permitteringen gällande vecka 44 så troligen är det bara att jobba på fram till julens röda dagar sen efter det.

Köksbordet då? Jo, vi har sålt vårt gamla köksbord. Det ironiska i det hela var att vi lade ut det på nätet i hopp om att någon skulle vilja ha det. O va händer? joo två dagar senare ringer en bekant som bor ca 1km längre in mot byn o frågar om det är vi som säljer köksbordet + stolar. Jepp, det var vi som sålde och de köpte. Orsaken till att vi sålde bort det gamla är att vi har beställt efter ett nytt. Det lär iofs dröja ett tag innan vi får hem det nya, men under tiden duger trädgårdsbordet bra.

måndag 21 september 2009

Ohi on


Först planerar man allt i flera månader innan. Man bokar kyrka, präst, festutrymmen, frisör etc.. man beställer mat, kontaktar blomstertjänster, bestämmer tårta och köper/hyr klänning. Ja, alla små detaljer skall antingen fixas eller bestämmas. Om man har börjat i tid så har man bra tid över den sista veckan. Det hade iaf vi. Så då får man vänta.. o vänta.. o vänta. Det känns som en evighet. Sen plötsligt står man där framför kyrkans dörrar. Vaktmästaren som är på plats ser mer nervös ut än oss. Plötsligt är dörrarna öppna och man känner nervositeten komma över en som ett plötsligt sommarregn. Men man fortsätter sin färd framåt, o lika fort som dörrarna öppnades framför en så stängs de bakom en och man är en gift kvinna och en gift man på stentrappan framför kyrkan. Så börjar festen- o så är det slut.
Det går så fort sen när det börjar.. så overkligt fort. O plötsligt är vardagen här. Man går tillbaka till rutinerna man hade innan allt prat om bröllop började. Det är mest som vanligt igen.

Men även om det hela gick väldigt fort,
så har vi kvar en massa fina minnen från vår egen bröllopsdag.

lördag 12 september 2009

zero

Det finns inga dagar kvar till nedräkningen..

Idag är det lördag. Om ca 8½h står vi i Pedersöre kyrka och blir man och hustru.

nervositeten har inte slagit in ännu, men å andra sidan så har ju inte påminnelsen gått igång heller..

Vi ses senare ikväll! ;o)

/a

onsdag 9 september 2009

Havtorn

Ifjol fick vi endast 20st bär sammanlagt på alla våra havtornsbuskar. Iår har vi fått betydligt mer! Igår kämpade vi över en timme med att plocka de små sura bären. M var riktigt flitig och fortsatte plocka när jag gick in för att göra mat. Han blev dock inte helt färdig och en buske lämnade lite på hälft. Undrar just när vi ska få inspiration att plocka det sista? Det är nämligen rätt knepiga bär att plocka eftersom man konstant river sig på de små taggarna. De små såren som de då orsakar blir fort fyllda med den sura saften som kommer ur bären o det tar syyykt! För det är svårt att plocka havtornsbär utan att något går sönder. M gjorde ett försök i att klippa lös dem, men det gick inte heller så smidigt. Nåja, en buske återstår o vi har redan 6 st 0,5l frysaskar med havtorn i frysboxen. En rätt stor skillnad mellan ifjol och iår på bärmängden..

Igår var jag även till frissan o fixade hår, ögonbryn och ögonfransar. Är riktigt nöjd med resultatet. :) o min privata frissa verkar ha det hela på klart till lördagen så det finns inget att oroa sig för. Hoppas nu bara att jag minns allt jag ska ha med mig i klädväg när jag ger mig iväg till frissan på lördag..

Idag är det lite övning som står på tapeten o ikväll ska borden på plats i samlingshuset. Skall bli roligt att komma igång och verkligen göra något konkret av det hela. Men nervositeten sparar jag till lördagen. Det var visst så att jag skulle lägga in en påminnelse i telefonen till lördagmorgon, "nu är det dags att bli nervös.."

-3 dagar kvar-

tisdag 8 september 2009

brutal väckning


Fick väckning 05:30 idag av vår underbara Ceasar. Han börjar bli aningen för stor för att sitta på fönsterbrädet, men har inte riktigt förstått det själv ännu. Så istället flyttar han lite på blommorna som finns där.. imorse kom en alltså ner med en väldig smäll som väckte både mig och M. Men precis som med småbarn så är det ju "mamman" i huset som får stiga upp. M var inte vaken så värst länge av smällen. O skärvorna från krukan kunde inte vara kvar på golvet tills morgonen eftersom de då kunde orsaka större skada på djurens tassar än den som redan var skedd.. Så jag steg upp o städade undan, men somna sen skönt om igen.

Idag är det åter igen en del program hemma hos oss. Småsaker som ska fixas o göras i ordning. O så ska jag äntligen få fara till frissan o fixa upp kalufsen min. :)

-4 dagar kvar-


tisdag 1 september 2009

---


Tanken var att jag skulle vara permitterad denna vecka. Men så visade sig att en av oss på skiftet får vara i jobb o denna gång var det min tur. Så det blev vissa ändringar i planeringen. Harmt när man har tänkt hinna med allt småpysslande o så går hela eftermiddagen och kvällen åt i jobbets tecken. Nåja, inte ska man väl klaga när man får ha jobbet kvar. Men lite tungt är det nog att sköta hallen ensam..

Ser någon vad bilden föreställer?

-10 dagar kvar-