Om mig

Mitt foto
Österbotten, Finland
Jag är 25 år gammal och lever tillsammans med min lilla familj i vårt eget hus på landet. På bloggen skriver jag om min vardag och det som händer i livet just nu. Välkommen med bland funderingar kring bakning, blöjbyten och andra vardagssysslor.

söndag 28 juni 2009

klassträfff

Nyss hemkommen från klassträff.
Även om en hel del elever saknades så blev den rätt lyckad =) tack till T o M som fixade den =)
*hick*

lördag 27 juni 2009

midsommar i Kauhava





Lite foton från midsommaren i Kauhava. Hade tänkt lägga upp dem tidigare, men har inte hunnit..

Mona Lisa

Min ampel Mona Lisa blommar som bäst.

Tistel o trassel



Idag har det återigen varit en riktigt varm dag. Hemma hos oss verkar det som om termometern på insidan och termometern på utsidan haft en tävling om vem som kommit högst. Stundvist har det t.om. varit varmare på insidan än utsidan. o då bör det kanske påpekas att temperaturen ute har legat kring 28 grader..

Jag antar att rätt många har legat i solstolen idag och lapat färg och njutit. Personligen kan jag inte ligga still och bara vara. Jag har inte ro att sitta där o se på allt som borde göras även om jag kan låta det vara ogjort just för stunden. Det börjar plocka i mig o jag blir helt enkelt tvungen att röra på benen. Så idag har jag lapat min del av solen med gott samvete. Blombänkarna är åter en gång rensade och likaså jordgubbslandet. Trädgårdslandet hade smått kommit igång och förstås hade även ogräset slagit rot där. Det blev en snabb rensning där eftersom det ännu är lite svårt att se skillnaden mellan ogräset och morotsblasten.

Lyckades även ställa mig på knä rakt på en tistel så att jag fick fullt med röda små brännande noppor strax under knäet. Tur i oturen hade vi gamla goda salobrin hemma som fixade bort den akuta brännsmärtan.

Tydligen smittade även arbetsmoralen av sig för M har kämpat med gräset nere vid ån. Det ser betydligt bättre ut nu även om arbetet ännu är lite på hälft. Det kvarstår en finslipning med trimmern.

Ikväll blir det lågstadie-klassträff vid kvarnen. Vädret kan man iaf inte klaga på så istället får jag väl vara missnöjd åt antalet deltagare. Vi kunde ha varit fler..

torsdag 25 juni 2009

Frisk luft

Så är man hemma igen efter en skön "morgonlänk". Vädret är helt underbart! solen skiner o värmen bara stiger. det kommer troligen att bli oliidligt hett på eftermiddagen men det hör ju sommaren till. Så nu är det då dags för mig att lägga fast ögonen igen o ta upp den sen när eftermiddagens verkliga värme anländer.

onsdag 17 juni 2009

smultron

Jordgubbarna kanske blir sena, men vi har iaf fått provsmaka en del smultron ur vårt smultronland! Stora, fina och saftiga :)

måndag 15 juni 2009

Sol Vind och Vatten


blomma ur blombänken.

Helgen är förbi och den förflöt till största del i fiskets tecken.
Hela fredagsskvällen spenderade vi i Kållby på fiskets natt o vi var definitivt inte ensamma om att befinna oss är. Både tvåbenta människor och vingburna myggor gjorde oss sällskap. Tyvärr kunde vi inte säga detsamma om fisken. Den lyste med sin frånvaro iaf runt våra spett. Med eftersom man kunde se andra dra upp dem så kunde man tro på att det verkligen var utplanterat en del foreller.

På lördagen sprang vi runt på auktioner och loppisar. Två ordentliga fynd gjorde vi och åtminstone jag var ( o är fortfarande) nöjd! Det ena fyndet, en 10 liters mjölkhink, ropade vi in på drängstugans auktion och det andra fyndet,en blå fin sparkstötting, fyndade vi på bondgårds loppiset. Precis vad vi behövde. Kvällen ägnade vi sen i goda vänners sällskap.

O så söndagen..
då gav vi fisket en ny chans vid mosavattnet. Men för alla er som nu tänker att det var ett perfekt väder för fiske kan jag bara säga att det är ren bullshit. visst, solen var härlig och vattnet var blått. men vinden var en riktigt plåga! De första 4 timmarna gick riktigt bra. Men när vi återvände till mosavattn efter vår kaffepaus här hemma så var blåsten olidlig. Som M sjöng på väg hem, som stormen river öppet hav..
Ingen fiskelycka hade vi heller denna gång. Så vi fick nöja oss med smågrabbarnas fiskelycka. Det var ett rent nöje att se de två knattarna få fiska med sin fafar/morfar. O ni skulle ha sett deras äkta sanna glädje när de drog upp sina små abborrar :)

fredag 12 juni 2009

Slutet av ledigheten


Utblommad maskros på vår gräsmatta


Så var ännu en permitteringsvecka över. Denna gick t.o.m. fortare än den föregående. För även om en vecka verkar lång när den påbörjas så inser man ändå i slutet av den att den gått onödigt fort. O för det mesta inser man väl oxå att man inte fått så mycket gjort, iaf brukar det vara så för mig.

Men denna vecka har jag hunnit ta itu med en del viktiga ärenden o ändå haft tid över att lata mig. Men ännu återstår ju denna dag och städning står näst på listan över ogjorda saker.. det lockar inte alls. Istället spenderade jag lite tid utomhus tillsammans med kameran. Kunde då konstatera att maskrosorna som erövrat våran gräsmattan är som vackrast just nu. Iaf när man tittar på nära håll. Bilden ovan är från idag.

Ha en skön helg allihopa!




Bladsaft


Det senaste experimentet i köket blev bladsaft.
Den står fortfarande på kylning så jag kan inte ännu kommentera smaken desto mer. Receptet hittar du här nedan:

Bladsaft
2-3 liter svartvinbärsblad
1½ liter socker
2 st. skivade citroner
50gr citronsyra
1½-2 liter kokande vatten
ev. ½tsk atamon

Varva blad och citronskivor i ett kärl och strö över citronsyran. Koka upp vattnet och häll över bladen och citronskivorna. Ställ svalt och låt dra i ett dygn. Sila bort bladen och rör ner sockret tills det är upplöst. Tillsätt atamon om saften sätts på flaska.

onsdag 10 juni 2009

Raittantaittan

Blomma ur blombänken


Ena dagen hit och andra dagen dit. Dehär är nu tredje dagen i rad som jag packar min väska o ger mig av hemifrån en tidig morgon. *gäsp* det börjar kännas lite i kroppen vill jag påstå. Förstår mig verkligen inte på folk som orkar gå på stan o shoppa vareviga dag. Det är tungt! ( o dyrt) Nåja, dehär är sista trippen denna vecka ska vi tro. Sen får det räcka! Har trots allt utforskat en hel del mellan Kauhava i söder och Kokkola i norr när dagens bravader är gjorda..

Fasar aningen för vägarbetet i Kokkola, ingen logik i körningen där.. *gulp*

söndag 7 juni 2009

Syndig Söndag


fotot är från ifjol

Det blev ingen vilodag för oss denna söndag. Eller, att säga så är väl oxå en lögn. För vi kom hem miss i nassen och somnade ungefär samtidigt som solen steg upp. Så vi sov minsann länge o väl, iaf om man får tro klockan. Men sen när vi kommit oss på fötter så var vi alltför aktiva! O jobbar man på en söndag får man väl tro ordspråket synden straffar sig själv. Jag har latamansbleimor på händerna och M fick en blodbleimo efter att ha slagit sig själv på tummen med hammaren.

Men resultatet av allt jobb syns!
Gräsmattan är klippt, grönsakslandet är rensat och både morötter och sallad är sådd. O även potatislandet är i sin ordning. Till råga på allt har en hel del galler fastnat på hundhags-stommen. Vi var verkligen på G med det men eftersom mina föräldrar avbröt oss och lockade in oss med rökt sik så får vi ta slutspurten på hundhagen en annan kväll. Duktiga har vi ändå klassat oss som.

Nu ska vi svänga dygnet rätt väg och försöka få lite sömn. Imorgon väntar en ny dag full av överaskningar och förhoppnigsvis får M även svaret om resan blir av.


Nati nati!

lördag 6 juni 2009

En viss förändring


Såhär såg plattorna ut när vi började



O detta är resultatet.

Ser ni skillnaden? :)

Tibax i ljuset

Ebba

Det verkar som om min blogg motivation gick i moln tillsammans med solen här för en tid sedan. Nåja, visserligen har kanske solen varit framme i små knyckar men de gångerna har jag förstås varit ute och lapat i mig lite ljus och värme. För vem sitter inne och bloggar en varm o ljus sommardag?

Förra helgen var det minsann varmt och vi spenderade hela lördagen utomhus. Äntligen fick vi bukt på stenplattorna som vi har fram på gården. De har legat i olika höjder och massor av gräs har vuxit fram mellan dem. Men nu är de då raka och fina igen och inte ett ogräs så långt ögat kan nå. Tyvärr kunde vi aningen försent konstatera att solen var rätt stark.. och vi hade inte alls tänkt på att vi behövde smörja in oss.. Så resultatet var ett faktum, vi brände våra ryggar rejält! Tur i oturen var väl iaf att jag hade en topp som inte lämnade några fula spår inför höstens festligheter. Men min rygg är långt ifrån vacker att beskåda.. För tillfället känner jag mig som en orm som byter skinn. När min syster såg den ida var kommentaren " O ni ha ba sola jär heim?" Jepp, vi har bara solat hemma. Men ryggarna ser nog ut som om de besökt spanien en längre tid..

Inkommande vecka är det permitteringsvecka igen. Men trots det har jag fullt med program som jag ser fram emot. Trist var det förstås att lämna jobbet i fredas efter att man läst den senaste lappen so vd:n lämnat åt oss i kafferummet. "..90 dagars permittering/10 eller fler uppsagda.." Så nu vilar en viss ovisshet över oss anställda, vem gäller det? när blir det av? vilket alternativ väljer de, osv..